Ügyvédi munkadíj

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, annak mértékét minden esetben egyedileg és az ügy összetettségének függvényében lehet megállapítani. Általánosságban elmondható azonban, hogy – az ügy típusától függően – négy különböző módszerrel, ügyre szabottan, az ügy bonyolultságához is igazítva alakítom ki az ügyvédi munkadíjat.

Óradíjas ügyek

Bizonyos ügyek – például egy egyedi, speciális tevékenységet figyelembe vevő módon cégre szabott vállalkozási szerződés megírása – előre nem látható mértékű munkaórát igényel, hiszen a célok, körülmények menet közben is változhatnak, amely akár a szerződés teljes átírásához is vezethetnek. Az ilyen nehezen behatárolható munkaigényű megkereséseknél átlagos óraszámot tudok mondani, amennyit az ügy igényel, de ez a menet közbeni további munkaigény esetén több is lehet, amely a munka során folyamatos megbeszélésre kerül, így a költségek alakulása átlátható marad.

Százalékos (az ügy értékhez, pertárgyértékhez igazodóan)

Az ingatlan adásvételi ügyeket és a házassági vagyonjogi szerződéseket általában a vételár/érintett vagyon 0,5 és 1%-a közötti munkadíjért vállalom, az ügy összetettségétől függően.

Fix díjas ügyek

Tipikusan ilyenek a cégügyek: átlagos cégalapítás vagy változásbejegyzési ügyek esetében 40 000 Ft. (áfamentes), üzletrész adásvétel esetén 50 000 Ft. (áfamentes).Az ügy bonyolultsága a munkadíjat növelheti.

Havi átalánydíjas (állandó megbízás esetén)

Mivel minden ügy egyedi, ezért a legtöbb esetben pontos árajánlatot az ügy megismerése után lehetséges adni. Árajánlatért kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

Tájékoztatom, hogy az ügyvédi munkadíjnak nem képezi részét az ügy ellátásával felmerülő készkiadások (pl.: postaköltség, illetékek, közzétételi díjak, útiköltség, stb).